Stripsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych, podawane w domowej tortilli. Przepis na 4 średniej wielkości tortille.
Składniki:
- ok. 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ok. 3 szklanek płatków kukurydzianych
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Mięso z kurczaka oczyścić i pociąć na podłużne paski (wzdłuż włókien).
Mleko zmiksować z jajkiem i mąką. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
Płatki drobno zblendować.
Kawałki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczać w płatkach kukurydzianych.
Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i polać delikatnie olejem.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. W czasie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Sos i dodatki:
- 4 tortille
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały pomidor lub kilka pomidorów koktajlowych
- 1/2 awokado
- kilka liści sałaty lodowej
- 1/2 małej cebuli
- kawałek natki pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Tortille przygotować zgodnie z tym przepisem: domowa tortilla.
Majonez wymieszać z musztardą, miodem, solą i pieprzem.
Warzywa pokroić (pomidory i awokado pokroić w cienkie plastry, a cebulę w piórka, sałatę pokroić na mniejsze kawałki, natkę pietruszki drobno posiekać).
Na tortillach wyłożyć przygotowany sos, warzywa oraz kurczaka.
Całość posypać natką pietruszki i zawinąć.