Kruche ciasto przełożone dżemem, bezą i kremem kajmakowym.
Kruche ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
Krem:
- 200 g masła
- 1 puszka (510 g) masy kajmakowej
Beza i przełożenie:
- ok. 300 g dżemu z czarnej porzeczki
- 1 kisiel malinowy
- 6 białek
- 200 g cukru
- 200 g orzechów włoskich
Wszystkie składniki kruchego ciasta przełożyć do dużej miski i zagnieść z nich ciasto. Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
Najłatwiej zagnieść przy pomocy miksera planetarnego z końcówką do zagniatania.
Ciasto podzielić na dwie równe części (będziemy piec dwie takie same warstwy ciasta).
Z każdej części odkroić po 1/4 ciasta, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki.
Pozostałe dwie większe części ciasta rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką na dwa równe placki o wielkości formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
Rozwałkowane ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do lodówki.
Porada: Jeśli nie macie dwóch takich samych foremek i będziecie piec warstwy ciasta osobno, to drugą część owińcie folią i odstawcie do lodówki w czasie kiedy pierwsza się piecze. Zacznijcie ją przygotowywać, jak pierwsza warstwa będzie prawie upieczona.
Pianę z białek ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ciągle miksując, a na sam koniec kisiel (proszek).
Orzechy drobno posiekać.
Na każdą warstwę ciasta w foremce wyłożyć dżem, a na to posiekane orzechy.
Następnie wyłożyć ubitą pianę oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach po 1/4 części ciasta z zamrażarki.
Tak przygotowane placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec z termoobiegiem przez 25 minut.
Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować krem. Masło w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce masy kajmakowej, ciągle mieszając.
Ciasta oddzielić nożem od papieru do pieczenia.
Gotowe, ostudzone ciasta są dość sztywne i udaje się je przenosić podważając ręką.
Krem wyłożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą warstwą.
Gotowe ciasto odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Kroić zimne, ale przed podaniem ocieplić przez co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej (tak, aby krem nieco zmiękł).