Ciasto hucułka (hukzulka)

Kruche ciasto przełożone dżemem, bezą i kremem kajmakowym.

Kruche ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%

Krem:

  • 200 g masła
  • 1 puszka (510 g) masy kajmakowej

Beza i przełożenie:

  • ok. 300 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 kisiel malinowy
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 200 g orzechów włoskich

Wszystkie składniki kruchego ciasta przełożyć do dużej miski i zagnieść z nich ciasto. Masło powinno być w temperaturze pokojowej.

Najłatwiej zagnieść przy pomocy miksera planetarnego z końcówką do zagniatania.

Ciasto podzielić na dwie równe części (będziemy piec dwie takie same warstwy ciasta).

Z każdej części odkroić po 1/4 ciasta, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki.

Pozostałe dwie większe części ciasta rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką na dwa równe placki o wielkości formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm.

Rozwałkowane ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do lodówki.

Porada: Jeśli nie macie dwóch takich samych foremek i będziecie piec warstwy ciasta osobno, to drugą część owińcie folią i odstawcie do lodówki w czasie kiedy pierwsza się piecze. Zacznijcie ją przygotowywać, jak pierwsza warstwa będzie prawie upieczona.

Pianę z białek ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ciągle miksując, a na sam koniec kisiel (proszek).

Orzechy drobno posiekać.

Na każdą warstwę ciasta w foremce wyłożyć dżem, a na to posiekane orzechy.

Następnie wyłożyć ubitą pianę oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach po 1/4 części ciasta z zamrażarki.

Tak przygotowane placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec z termoobiegiem przez 25 minut.

Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotować krem. Masło w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce masy kajmakowej, ciągle mieszając.

Ciasta oddzielić nożem od papieru do pieczenia.

Gotowe, ostudzone ciasta są dość sztywne i udaje się je przenosić podważając ręką.

Krem wyłożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą warstwą.

Gotowe ciasto odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Kroić zimne, ale przed podaniem ocieplić przez co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej (tak, aby krem nieco zmiękł).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.