
Kanapka inspirowana popularnym burgerem drwala w wersji z kurczakiem. W moim wykonaniu bez bekonu.
Mięso i ser (na 2 burgery):
- 190 g mięsa z piersi kurczaka
- 150 g żółtego łagodnego sera w kawałku (np. goudy)
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- 1/4 szklanki + 2 łyżeczki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 2 małe jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki papryki łagodnej w proszku
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- olej do smażenia
Sos i dodatki:
- 4 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki ketchupu łagodnego
- kilka liści sałaty lodowej
- odrobina startego żółtego sera do posypania bułek
- 1/4 szklanki prażonej cebuli
- 2 bułki do burgerów
Najlepsze będą oczywiście samodzielnie przygotowane bułki. Polecam ten przepis: bułki do burgerów.
Przygotowanie mięsa i bułek:
Oczyszczone mięso z piersi kurczaka zalać 1 szklanką mleka i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie odsączyć je z mleka, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z 2 łyżeczkami mąki i 1/3 łyżeczki soli na jednolitą masę.
Mięso uformować zamoczoną w zimnej wodzie ręką w 2 okrągłe, rozpłaszczone burgery.
Każdego burgera zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut do zamrażarki.
1/2 szklanki mleka zmiksować z 1 jajkiem i 1/4 szklanki mąki.
Dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, granulowany czosnek i paprykę i dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
Płatki kukurydziane rozdrobnić przy pomocy malaksera. Będziemy ich używać do obtaczania sera oraz mięsa.
Wyjęte z zamrażarki mięso zanurzyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych.
Kurczaka przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Polać lekko olejem.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C. W czasie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Na 5 minut przed końcem pieczenia do piekarnika włożyć przekrojone na pół bułki.
Wierzch bułki posypać odrobiną startego sera.

Przygotowanie sera:
Ser pokroić na 2 dość grube plastry. Z każdego plastra wyciąć koło. Do wycinania najlepiej użyć metalowych obręczy/pierścieni kucharskich.
Wskazówka: jeśli kupiliście ser, z którego nie da się wyciąć idealnych kształtów, to możecie włożyć kształt zbliżony do koła + kilka mniejszych kawałków do metalowej obręczy i rozpuścić na patelni (dosłownie przez chwilę). Stopiony ser możecie wtedy uformować łyżką w idealne koło i zostawić do ponownego zastygnięcia.
Wycięty ser włożyć na co najmniej pół godziny do zamrażarki.
Jajko roztrzepać widelcem ze szczyptą soli i pieprzu.
Jak mięso będzie już prawie gotowe (kilka minut przez zakończeniem pieczenia), ser należy wyjąć z zamrażarki i obtoczyć w jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych (tych, które pozostały po obtaczaniu mięsa). Czynność powtórzyć (zrobić podwójną panierkę).
Ser usmażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni, głębokim oleju. Olej powinien sięgać do ok. 3/4 wysokości sera. Po smażeniu wyłożyć na chwilę na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Przygotowanie sosu i składanie burgera:
Majonez wymieszać z ketchupem, musztardą i miodem.
Sałatę drobno pokroić.
Na podgrzaną bułkę wyłożyć po kolei usmażony ser, upieczonego kurczaka, sałatę i prażoną cebulę.
Górę bułki posmarować przygotowanym sosem i przykryć nią kanapkę.