Burger drwala z kurczakiem

Kanapka inspirowana popularnym burgerem drwala w wersji z kurczakiem. W moim wykonaniu bez bekonu.

Mięso i ser (na 2 burgery):

  • 190 g mięsa z piersi kurczaka
  • 150 g żółtego łagodnego sera w kawałku (np. goudy)
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/4 szklanki + 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 2 małe jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki papryki łagodnej w proszku
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do smażenia

Sos i dodatki:

  • 4 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ketchupu łagodnego
  • kilka liści sałaty lodowej
  • odrobina startego żółtego sera do posypania bułek
  • 1/4 szklanki prażonej cebuli
  • 2 bułki do burgerów

Najlepsze będą oczywiście samodzielnie przygotowane bułki. Polecam ten przepis: bułki do burgerów.

Przygotowanie mięsa i bułek:

Oczyszczone mięso z piersi kurczaka zalać 1 szklanką mleka i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie odsączyć je z mleka, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z 2 łyżeczkami mąki i 1/3 łyżeczki soli na jednolitą masę.

Mięso uformować zamoczoną w zimnej wodzie ręką w 2 okrągłe, rozpłaszczone burgery.

Każdego burgera zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut do zamrażarki.

1/2 szklanki mleka zmiksować z 1 jajkiem i 1/4 szklanki mąki.

Dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, granulowany czosnek i paprykę i dokładnie wymieszać.

Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.

Płatki kukurydziane rozdrobnić przy pomocy malaksera. Będziemy ich używać do obtaczania sera oraz mięsa.

Wyjęte z zamrażarki mięso zanurzyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych.

Kurczaka przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Polać lekko olejem.

Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C. W czasie pieczenia obrócić na drugą stronę.

Na 5 minut przed końcem pieczenia do piekarnika włożyć przekrojone na pół bułki.

Wierzch bułki posypać odrobiną startego sera.

Przygotowanie sera:

Ser pokroić na 2 dość grube plastry. Z każdego plastra wyciąć koło. Do wycinania najlepiej użyć metalowych obręczy/pierścieni kucharskich.

Wskazówka: jeśli kupiliście ser, z którego nie da się wyciąć idealnych kształtów, to możecie włożyć kształt zbliżony do koła + kilka mniejszych kawałków do metalowej obręczy i rozpuścić na patelni (dosłownie przez chwilę). Stopiony ser możecie wtedy uformować łyżką w idealne koło i zostawić do ponownego zastygnięcia.

Wycięty ser włożyć na co najmniej pół godziny do zamrażarki.

Jajko roztrzepać widelcem ze szczyptą soli i pieprzu.

Jak mięso będzie już prawie gotowe (kilka minut przez zakończeniem pieczenia), ser należy wyjąć z zamrażarki i obtoczyć w jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych (tych, które pozostały po obtaczaniu mięsa). Czynność powtórzyć (zrobić podwójną panierkę).

Ser usmażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni, głębokim oleju. Olej powinien sięgać do ok. 3/4 wysokości sera. Po smażeniu wyłożyć na chwilę na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie sosu i składanie burgera:

Majonez wymieszać z ketchupem, musztardą i miodem.

Sałatę drobno pokroić.

Na podgrzaną bułkę wyłożyć po kolei usmażony ser, upieczonego kurczaka, sałatę i prażoną cebulę.

Górę bułki posmarować przygotowanym sosem i przykryć nią kanapkę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.