![](http://www.bullio.pl/wp-content/uploads/2022/11/Bulki-do-burgerow.jpg)
Miękkie bułki do burgerów z dodatkiem masła i mleka.
Przepis na 4 dość duże bułki.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej + do podsypywania
- 7 g suchych drożdży
- 150 ml mleka
- 25 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka mleka
- ziarna sezamu do posypania
Mleko lekko podgrzać.
W misce wymieszać drożdże z 1/4 szklanki mleka i cukrem.
Ostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić.
W misce wymieszać łyżką mąkę, rozczyn z drożdży, resztę mleka, jajko oraz sól.
Ciasto wyrobić – najlepiej hakiem miksera planetarnego (ok. 10 minut), ale można też ręcznie (nieco dłużej – ok. 15 minut).
Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopione masło.
Ciasto przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.
Wyrobić przez chwilę i podzielić na 4 równe części.
Każdą część ciasta uformować w kulkę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kulki lekko rozpłaszczyć ręką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką).
Piekarnik nagrzać do 210°C.
Żółtko wymieszać z mlekiem i tak przygotowaną mieszanką posmarować bułki.
Następnie posypać je ziarnami sezamu.
Piec przez 15 minut w temp. 210°C.
![](http://www.bullio.pl/wp-content/uploads/2022/11/Bulki-do-burgerow-2.jpg)
Pingback: Burger drwala z kurczakiem – Bullio
Z reguły szłam na łatwiznę i kupowałam bułki do hamburgerów w sklepie, ale przyznaję, że zainspirował mnie ten przepis i chyba spróbuję 🙂
Bardzo polecam spróbować 🙂
Nigdy sama nie robiłam. Takie burgery domowe to jest to
Wyglądają idealnie. Chętnie skorzystam z przepisu jeśli można. 🙂
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂 Mam nadzieję, że posmakują.
Pingback: Domowy McChicken (burger drobiowy) – Bullio