Pizza z grzybami leśnymi

Bardzo aromatyczna pizza z grzybami leśnymi i sosem beszamelowym.

Polecam poniższy przepis na długo wyrastające ciasto. Jeśli jednak chcecie pizzę “na szybko”, możecie skorzystać z tego przepisu: ciasto do pizzy (z połowy porcji).

Ciasto (na 2 średniej wielkości pizze):

  • 300 g mąki pszennej typu 00 + do podsypywania
  • 190 g zimnej wody
  • 1 g świeżych drożdży
  • 9 g soli
  • 6 g oliwy z oliwek

Sos:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatki:

  • 300 g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 150 g mozzarelli
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 40 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
  • 1/2 średniej cebuli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Ciasto na pizzę najwygodniej zrobić w misie robota kuchennego przy użyciu haka do wyrabiania ciasta.

Do misy robota wrzucić drożdże, wodę i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem.

Dosypywać łyżka po łyżce połowę mąki, ciągle mieszając (przy użyciu robota) do czasu uzyskania dość jednolitej konsystencji.

Dodać sól, a następnie znowu łyżka po łyżce pozostałą część mąki.

Wyrabiać robotem przez ok. 2 minuty.

Odstawić na 15 minut. Po tym czasie znowu wyrabiać robotem przez ok. 2 minuty.

UWAGA: Jeśli ciasto wyrabiacie ręcznie, należy je wyrabiać odpowiednio dłużej (przez ok. 15 minut) do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Z ciasta uformować kulę i przełożyć ją do plastikowego pojemnika zakrytego pokrywką lub miski przykrytej folią spożywczą.

Odstawić na 4 godziny do wyrastania w temp. pokojowej.

Po tym czasie ciasto (nadal w zakrytym pojemniku) wstawić do lodówki na 10-24 godziny.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 równe części i uformować je w kule.

Kule przełożyć do dużej blachy do pieczenia lub pojemnika i przykryć szczelnie folią spożywczą.

Odstawić na 5 godzin w temp. pokojowej.

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć grzyby.

Grzyby należy co jakiś czas mieszać, a pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.

Cebulę i kiełbasę cienko pokroić.

Mozzarellę utrzeć na tarce o większych oczkach.

Na małej patelni rozpuścić masło. Dodać łyżkę mąki i wymieszać (powstanie zasmażka). Następnie dodać mleko i całość ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Powinniście otrzymać dość gęsty sos.

Ciasto (po 5 godzinach w temp. pokojowej) szpatułką przełożyć na podsypany mąką blat i delikatnie rozciągając uformować w kształt okrągłych placków z wyższymi brzegami na końcach.

Jeśli macie problem z techniką formowania placków, polecam obejrzeć np. ten film.

Pizzę najlepiej wypiekać na kamieniu do pizzy.

Piekarnik nagrzać do maksymalnej temp. (u mnie 250°C) z funkcją grilla.

Na każdej pizzy wyłożyć jasny sos, następnie posypać tartym parmezanem i mozzarellą.

Ułożyć dodatki (podsmażone grzyby, cebulę i kiełbasę).

Od razu po ułożeniu dodatków, pizzę przełożyć do nagrzanego piekarnika (najlepiej pomóc sobie dużą szpatułką do pizzy), jak najbliżej grzałki grilla.

UWAGA: grzałka grilla musi być cały czas włączona. Jeśli wyłączy się w trakcie pieczenia, należy uchylić drzwi piekarnika, aby włączyła się ponownie.

Piec przez ok. 5-7 minut (ale pilnować, aby się nie przypaliła). W trakcie pieczenia obrócić w celu równomiernego przypieczenia. Jeśli nie używacie rozgrzanego kamienia do pizzy, ani nie pieczecie blisko grzałki grilla, czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć (do ok. 15 minut).

Każdą pizzę piekłam oddzielnie.

Upieczoną pizzę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.