Placki tortilli doczekały się w końcu oddzielnego wpisu 🙂 Wykorzystuję je w wielu potrawach, a przepis na nie możecie znaleźć przy opisie burrito. Są elastyczne, łatwe do wykonania i dużo lepsze od tych sklepowych.
Z przepisu wychodzi 6 placków o średnicy ok. 22 cm.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- 2/3 szklanki gorącej wody
Masło rozpuścić w gorącej wodzie.
Dodać do mąki i soli.
Wyrobić ciasto. Najłatwiej wyrobić przy pomocy miksera/robota planetarnego z łopatkami do wyrabiania ciasta (tę opcję polecam).
Ciasto odstawić na godzinę.
Po tym czasie podzielić na 6 części.
Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 22 cm.
W czasie wałkowania ciasto podsypywać delikatnie mąką.
Smażyć na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek).
Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki.
Rewelacyjny przepis Wreszcie tortilla, która jest
elastyczna ☺️
Również robię domową tortillę. Uwielbiam, to świetny dodatek do wielu potraw 🙂
Pysznie wygląda. 🙂 Robię podobna i domowa tortilla jest świetna 🙂