Domowa tortilla

Tortilla 2

Placki tortilli doczekały się w końcu oddzielnego wpisu 🙂 Wykorzystuję je w wielu potrawach, a przepis na nie możecie znaleźć przy opisie burrito. Są elastyczne, łatwe do wykonania i dużo lepsze od tych sklepowych.

Z przepisu wychodzi 6 placków o średnicy ok. 22 cm.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Tortilla

Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Najłatwiej wyrobić przy pomocy robota lub miksera z łopatkami do wyrabiania ciasta.

Ciasto odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką.

Smażyć na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki.

Tortilla 3

2 komentarze

  1. Również robię domową tortillę. Uwielbiam, to świetny dodatek do wielu potraw 🙂

  2. Pysznie wygląda. 🙂 Robię podobna i domowa tortilla jest świetna 🙂

Dodaj komentarz