Kurczak zapiekany w majonezie to prosty pomysł na urozmaicenie zwykłego obiadu. Mięso dzięki dodatkowi majonezu jest delikatne i miękkie.
Składniki:
- 450 g mięsa z piersi kurczaka
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki suszonego estragonu
- 100 g sera mozzarella
- garść tartego parmezanu
- kawałek natki pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Kurczaka pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki, a następnie lekko rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze kotlety.
Mięso posypać solą i pieprzem.
Majonez wymieszać z papryką, czosnkiem i estragonem.
Kurczaka wysmarować z obu stron w tak przygotowanym majonezie i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Posypać mozzarellą startą na tarce o dużych oczkach i drobno utartym parmezanem.
Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć górną grzałkę piekarnika, aby danie lekko przyrumienić.
Gotowego kurczaka posypać posiekaną natką pietruszki.