Kurczak w majonezie

Kurczak zapiekany w majonezie to prosty pomysł na urozmaicenie zwykłego obiadu. Mięso dzięki dodatkowi majonezu jest delikatne i miękkie.

Składniki:

  • 450 g mięsa z piersi kurczaka
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki suszonego estragonu
  • 100 g sera mozzarella
  • garść tartego parmezanu
  • kawałek natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Kurczaka pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki, a następnie lekko rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze kotlety.

Mięso posypać solą i pieprzem.

Majonez wymieszać z papryką, czosnkiem i estragonem.

Kurczaka wysmarować z obu stron w tak przygotowanym majonezie i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Posypać mozzarellą startą na tarce o dużych oczkach i drobno utartym parmezanem.

Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć górną grzałkę piekarnika, aby danie lekko przyrumienić.

Gotowego kurczaka posypać posiekaną natką pietruszki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.