Pączki z kremem pistacjowym

Pączki z kremem pistacjowym. Posypane pistacjami i płatkami róż.

Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 kg mąki + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka wódki

Nadzienie:

  • 100 g pasty z pistacji (100% pistacji)
  • 200 g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru pudru + 5 łyżek zimnej wody
  • 50 g łuskanych pistacji
  • garść suszonych płatków róż
  • 1,5 l oleju

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.

Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru.

Odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut (aż się mocno spieni i urośnie).

Żółtka i jajko wymieszać z pozostałym cukrem na jasną masę. Do masy dodać sól, pozostałą mąkę oraz zaczyn z drożdży.

Ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania (łatwiej wyrabiać mikserem).

Na koniec dodać rozpuszczone masło i wódkę.

Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. godzinę, czasem krócej).

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.

Pączki wykrajać szklanką lub metalową obręczą.

Z przepisu wychodzi 16 dość dużych pączków.

Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

W czasie kiedy pączki wyrastają przygotować nadzienie pistacjowe.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Dodać pastę pistacjową i śmietankę i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu uzyskania jednolitej masy.

Odstawić do przestudzenia.

Olej rozgrzać w garnku lub frytkownicy.

Temperatura smażenia powinna wynosić 180°C (w garnku najlepiej sprawdzić termometrem cukierniczym).

Wyrośnięte pączki smażyć po kilka minut z obu stron (aż będą miały brązowy kolor).

Pączki najłatwiej przekręcać przy pomocy dwóch drewnianych patyczków (do szaszłyków).

Wykładać na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

Cukier puder dokładnie wymieszać z wodą do uzyskania jednolitego lukru.

Lekko przestudzone pączki nadziać przygotowanym kremem pistacjowym (przy pomocy szerokiej szprycy cukierniczej), a następnie polukrować i posypać drobno posiekanymi pistacjami i płatkami róż.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.