Pączki z kremem pistacjowym. Posypane pistacjami i płatkami róż.
Ciasto:
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 0,5 kg mąki + kilka łyżek do podsypywania
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej)
- 50 g masła
- 1 łyżka wódki
Nadzienie:
- 100 g pasty z pistacji (100% pistacji)
- 200 g białej czekolady
- 5 łyżek śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 1 szklanka cukru pudru + 5 łyżek zimnej wody
- 50 g łuskanych pistacji
- garść suszonych płatków róż
- 1,5 l oleju
Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.
Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru.
Odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut (aż się mocno spieni i urośnie).
Żółtka i jajko wymieszać z pozostałym cukrem na jasną masę. Do masy dodać sól, pozostałą mąkę oraz zaczyn z drożdży.
Ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania (łatwiej wyrabiać mikserem).
Na koniec dodać rozpuszczone masło i wódkę.
Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. godzinę, czasem krócej).
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.
Pączki wykrajać szklanką lub metalową obręczą.
Z przepisu wychodzi 16 dość dużych pączków.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
W czasie kiedy pączki wyrastają przygotować nadzienie pistacjowe.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodać pastę pistacjową i śmietankę i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu uzyskania jednolitej masy.
Odstawić do przestudzenia.
Olej rozgrzać w garnku lub frytkownicy.
Temperatura smażenia powinna wynosić 180°C (w garnku najlepiej sprawdzić termometrem cukierniczym).
Wyrośnięte pączki smażyć po kilka minut z obu stron (aż będą miały brązowy kolor).
Pączki najłatwiej przekręcać przy pomocy dwóch drewnianych patyczków (do szaszłyków).
Wykładać na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Cukier puder dokładnie wymieszać z wodą do uzyskania jednolitego lukru.
Lekko przestudzone pączki nadziać przygotowanym kremem pistacjowym (przy pomocy szerokiej szprycy cukierniczej), a następnie polukrować i posypać drobno posiekanymi pistacjami i płatkami róż.