Tarta to zawsze dobry pomysł na obiad. Mam już swój wypróbowany przepis na kruchy spód a do farszu zazwyczaj dodaję mascarpone i parmezan, żeby uzyskać idealną, zwartą konsystencję. Nie przepadam za dodatkiem jaj w farszu. Tarta od razu nabiera wtedy dla mnie „śniadaniowego” charakteru. Tym razem nadzienie stanowi wędzony kurczak, podsmażone pory i czerwona cebula. Na wierzchu ułożyłam wędzony ser. Dla mnie absolutny hit 🙂
Przepis na kruchy spód do tarty (na okrągłą formę o średnicy 26 cm) znajdziecie tutaj.
Farsz:
- 1 mały por (tylko biała część)
- 1 mała czerwona cebula
- 120 g wędzonej piersi kurczaka
- 50 g drobno startego parmezanu
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 60 g oscypka lub innego wędzonego sera
- olej do smażenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Pora i cebulę posiekać w poprzek na cienkie plastry i ręką rozdzielić w piórka. Wędzonego kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć pokrojoną cebulę i pora i dodać sól. Smażyć chwilę aż zmiękną. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć jeszcze przez kilka minut co jakiś czas mieszając.
Mascarpone wymieszać z jogurtem, parmezanem i pieprzem (masa będzie dość gęsta).
Oscypka pokroić w cienkie plastry.
Na podpieczony spód wyłożyć warzywa z wędzonym kurczakiem a na to masę serową i wygładzić łyżką lekko dociskając. Na wierzchu ułożyć plastry oscypka. Tartę piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (aż będzie lekko zarumieniona). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut aż farsz stężeje.