Tarta z porem, wędzonym kurczakiem i oscypkiem

tarta-z-porem-i-oscypkiem-5

Tarta to zawsze dobry pomysł na obiad. Mam już swój wypróbowany przepis na kruchy spód a do farszu zazwyczaj dodaję mascarpone i parmezan, żeby uzyskać idealną, zwartą konsystencję. Nie przepadam za dodatkiem jaj w farszu. Tarta od razu nabiera wtedy dla mnie „śniadaniowego” charakteru. Tym razem nadzienie stanowi wędzony kurczak, podsmażone pory i czerwona cebula. Na wierzchu ułożyłam wędzony ser. Dla mnie absolutny hit 🙂

Przepis na kruchy spód do tarty (na okrągłą formę o średnicy 26 cm) znajdziecie tutaj.

Farsz:

  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 120 g wędzonej piersi kurczaka
  • 50 g drobno startego parmezanu
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 60 g oscypka lub innego wędzonego sera
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Pora i cebulę posiekać w poprzek na cienkie plastry i ręką rozdzielić w piórka. Wędzonego kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej.  Wyłożyć pokrojoną cebulę i pora i dodać sól. Smażyć chwilę aż zmiękną. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć jeszcze przez kilka minut co jakiś czas mieszając.

tarta-z-porem-i-oscypkiem

Mascarpone wymieszać z jogurtem, parmezanem i pieprzem (masa będzie dość gęsta).

Oscypka pokroić w cienkie plastry.

Na podpieczony spód wyłożyć warzywa z wędzonym kurczakiem a na to masę serową i wygładzić łyżką lekko dociskając. Na wierzchu ułożyć plastry oscypka. Tartę piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (aż będzie lekko zarumieniona). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut aż farsz stężeje.

tarta-z-porem-i-oscypkiem-4

Dodaj komentarz