Spaghetti ze świeżymi pomidorami

speghetti-ze-swiezymi-pomidorami

Proste dania są czasem najlepsze. Świeże pomidory i bazylia z dodatkiem kaparów. Danie robi się w 15 minut. Polecam wszystkim zapracowanym, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie 🙂 Pomidory muszą być bardzo dojrzałe i słodkie (np. pomidory malinowe). Podaję składniki na dwie porcje.

Składniki:

  • 4 duże pomidory (najlepiej zmieszane żółte i czerwone)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 średniej wielkości cebula
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • liście świeżej bazylii (duża garść)
  • 2 porcje makaronu do spaghetti

Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić niezbyt drobno pokrojoną cebulę. Dodać sól i wyciśnięty czosnek. Zamieszać i dodać pokrojone pomidory. Smażyć co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia dodać posiekaną bazylię i kapary.

Podawać z makaronem spaghetti.

speghetti-ze-swiezymi-pomidorami-2

Dodaj komentarz