Proste dania są czasem najlepsze. Świeże pomidory i bazylia z dodatkiem kaparów. Danie robi się w 15 minut. Polecam wszystkim zapracowanym, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie 🙂 Pomidory muszą być bardzo dojrzałe i słodkie (np. pomidory malinowe). Podaję składniki na dwie porcje.
Składniki:
- 4 duże pomidory (najlepiej zmieszane żółte i czerwone)
- 1 łyżka kaparów
- 1 średniej wielkości cebula
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- liście świeżej bazylii (duża garść)
- 2 porcje makaronu do spaghetti
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić niezbyt drobno pokrojoną cebulę. Dodać sól i wyciśnięty czosnek. Zamieszać i dodać pokrojone pomidory. Smażyć co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia dodać posiekaną bazylię i kapary.
Podawać z makaronem spaghetti.