Rozgrzewająca i sycąca zupa serowa. Z mieszanki sera cheddar, łagodnego sera żółtego oraz serków topionych. Zupa jest dość delikatna w smaku. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
Składniki:
- 2 litry bulionu z kurczaka
- 1 duży por (tylko biała część)
- 2 duże marchewki (z bulionu)
- 2 topione serki śmietankowe (200 g)
- 200 g sera cheddar
- 200 g łagodnego żółtego sera (np. gouda)
- 250 ml śmietany 36%
- pieprz do smaku
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- łyżka masła
Wcześniej należy przygotować bulion na kurczaku (z dodatkiem marchewek, które wykorzystamy do zupy serowej).
Pora pokroić w plastry i zeszklić na maśle w dużym garnku. Dodać pokrojoną w grubsze plastry marchewkę (miękką, z bulionu) i chwilę smażyć. Dolać bulion i całość gotować kilka minut na małym ogniu. Sery (łagodny żółty oraz cheddar) utrzeć na tarce. Dodawać partiami w małych ilościach serki topione i starte żółte, cały czas mieszając, żeby sery się dobrze rozpuściły. Nie dopuścić do zagotowania zupy.
Po rozpuszczeniu serów zupę zestawić z palnika, lekko przestudzić i całość zblendować. Zupę ponownie wstawić na palnik i podgrzać. Do ciepłej zupy dodać śmietany kremówki (aby się nie zwarzyła – do śmietany dodawać najpierw po łyżeczce ciepłej zupy, mieszać i dopiero taką dodać do zupy).
Zupę gotować jeszcze kilka minut. Dodać pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Na koniec całość przecedzić przez sitko.
Podawać z grzankami.
Grzanki czosnkowe:
Bułki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać wyciśnięty czosnek. Lekko zeszklić i dodać pokrojone bułki. Smażyć co jakiś czas mieszając, aż grzanki będą rumiane i chrupiące.
Kocham takie zupy ala krem. 🙂 Zapraszam na kluski dyniowe! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/