Zupa serowa

zupa-serowa

Rozgrzewająca i sycąca zupa serowa. Z mieszanki sera cheddar, łagodnego sera żółtego oraz serków topionych. Zupa jest dość delikatna w smaku. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Składniki:

  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 2 duże marchewki (z bulionu)
  • 2 topione serki śmietankowe (200 g)
  • 200 g sera cheddar
  • 200 g łagodnego żółtego sera (np. gouda)
  • 250 ml śmietany 36%
  • pieprz do smaku
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • łyżka masła

Wcześniej należy przygotować bulion na kurczaku (z dodatkiem marchewek, które wykorzystamy do zupy serowej).

Pora pokroić w plastry i zeszklić na maśle w dużym garnku. Dodać pokrojoną w grubsze plastry marchewkę (miękką, z bulionu) i chwilę smażyć. Dolać bulion i całość gotować kilka minut na małym ogniu. Sery (łagodny żółty oraz cheddar) utrzeć na tarce. Dodawać partiami w małych ilościach serki topione i starte żółte, cały czas mieszając, żeby sery się dobrze rozpuściły. Nie dopuścić do zagotowania zupy.

Po rozpuszczeniu serów zupę zestawić z palnika, lekko przestudzić i całość zblendować. Zupę ponownie wstawić na palnik i podgrzać. Do ciepłej zupy dodać śmietany kremówki (aby się nie zwarzyła – do śmietany dodawać najpierw po łyżeczce ciepłej zupy, mieszać i dopiero taką dodać do zupy).

Zupę gotować jeszcze kilka minut. Dodać pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Na koniec całość przecedzić przez sitko.

Podawać z grzankami.

Grzanki czosnkowe:

  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • miękkie, podłużne, jasne bułki

Bułki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać wyciśnięty czosnek. Lekko zeszklić i dodać pokrojone bułki. Smażyć co jakiś czas mieszając, aż grzanki będą rumiane i chrupiące.

zupa-serowa-2

1 komentarz

  1. Kocham takie zupy ala krem. 🙂 Zapraszam na kluski dyniowe! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

Dodaj komentarz