Tarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola.
Ciasto:
Farsz:
Wyrobić ciasto z mąki, soli, wody, zimnego masła i jajka. Odstawić na około godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem).
W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym parmezanem i jajkiem. Dodać podsmażoną i lekko wystudzoną cebulę i kiełbasę. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut przed podaniem. Posypać rukolą.
Takie cuda to ja bardzo lubię 🙂