Drożdżówki z serem i truskawkami

drożdżówki

Drożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). 

Ciasto drożdżowe:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 580 g mąki pszennej

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz jajkami. Zagnieść ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości).

Masa serowa:

  • 400 g tłustego twarogu
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • dodatkowo: 300 g truskawek

Lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki wody

Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na  około 6 – 7 części. Z obu złożonych prostokątów uzyskamy około 12 – 14 drożdżówek. Ułożyć je obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 25 minut w temp. 200ºC. Lekko przestudzone polukrować (cukier wymieszać energicznie z wodą).

drożdżówki 2

Dodaj komentarz