Drożdżówki z serem i truskawkami

Drożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (12 drożdżówek). 

Ciasto drożdżowe:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 580 g mąki pszennej + do podsypywania

Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące).

Drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka, 50 g cukru i 1 łyżką mąki.

Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (wyraźnie się spienią i uniosą).

Masło rozpuścić i przestudzić.

Rozrobione drożdże wymieszać z resztą mąki, mleka i cukru, masłem oraz jajkami.

Wyrobić ciasto (najłatwiej wyrabiać przy pomocy miksera planetarnego w końcówką do ciasta).

Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości).

Masa serowa:

  • 350 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 300 g truskawek

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki wody

Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części.

Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia (moja forma miała wymiary 32 x 23 cm).

Na połowie rozwałkowanego ciasta ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki.

Ciasto złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić na  6 części.

Z obu złożonych prostokątów uzyskamy 12 drożdżówek.

Ułożyć je obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia (przenosiłam po dwie drożdżówki przy pomocy szpatułki).

Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, tak aby jeszcze nieco wyrosły.

Piec około 25 minut w temp. 200ºC (piekłam z termoobiegiem).

Lekko przestudzone drożdżówki polukrować (cukier wymieszać energicznie z wodą). Lukier rozprowadzałam przy pomocy pędzelka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.