Sernik z orzechami

Sernik z orzechami

Sernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach.

Spód sernika:

  • 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą
  • 5 łyżek masła orzechowego niesolonego
  • 2 łyżki masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 5 jajek
  • 200 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Sos toffi:

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 36%
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki masła
  • 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie)

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć  i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową.

Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze przez około 10 minut, następnie stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika.

Sernik przestudzić. Przygotować masę toffi. Masło, cukier, śmietanę oraz miód wymieszać w  garnku i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy sos będzie gęsty dodać do niego posiekane orzechy. Ostudzonym sosem polać sernik.

Sernik wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin przed podaniem.

Źródło: kwestiasmaku.com.

Dodaj komentarz