Tarta z mascarpone, cebulą i kiełbasą

Tarta

Tarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Farsz:

  • 250 g sera mascarpone
  • 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
  • 2 małe cebule
  • 1 jajko
  • 100 g parmezanu
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • kilka liści rukoli

Wyrobić ciasto z mąki, soli, wody, zimnego masła i jajka. Odstawić na około godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Formę do tarty o średnicy ok. 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem).

W czasie pieczenia przygotować farsz.

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni.

Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym  parmezanem i jajkiem.

Dodać podsmażoną i lekko wystudzoną cebulę i kiełbasę.

Całość dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na podpieczony spód.

Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe.

Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut przed podaniem.

Posypać rukolą.

Tarta 2

3 komentarze

  1. a ile cm srednicy forma?

  2. Takie cuda to ja bardzo lubię 🙂

Skomentuj Liwka Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.