Chlebowiec (jackfruit) w wersji szarpanej. Z dodatkiem kminu rzymskiego i sosu sojowego.
Podawałam w chlebkach wypiekanych na patelni.
Składniki:
- 2 puszki chlebowca w zalewie (2 x 540 g)
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek ketchupu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Chlebowca odcedzić z zalewy i opłukać pod wodą.
Odkroić od niego twardsze części.
Włóknistą część podzielić widelcem na mniejsze, “porwane” kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na niego chlebowca z wyciśniętym czosnkiem.
Dodać ketchup, sos sojowy i wszystkie przyprawy.
Całość smażyć na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Podawać w bułce lub tortilli, z dodatkiem warzyw.
Ja podawałam w chlebkach upieczonych z przepisu na chlebki naan (tylko nieco grubszych).
Ale smakowicie wygląda. Pozdrawiam
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂