Pączki z kajmakiem

Pączki z masą kajmakową, lukrem królewskim i orzechami włoskimi.

Z przepisu uzyskacie 16 dość dużych pączków.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 kg mąki + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka wódki

Lukier królewski:

  • 250 g cukru pudru
  • 2 białka

Dodatkowo:

  • 230 g masy kajmakowej (ok. 1/2 puszki)
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1,5 l oleju

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.

Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru.

Odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut (aż się mocno spieni i urośnie).

Żółtka i jajko wymieszać z pozostałym cukrem na jasną masę.

Do masy dodać sól, pozostałą mąkę oraz zaczyn z drożdży.

Ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania (łatwiej wyrabiać mikserem).

Na koniec dodać rozpuszczone masło i wódkę.

Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę, czasem krócej).

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.

Pączki wykrajać szklanką.

Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Olej rozgrzać w garnku lub frytkownicy.

Temperatura smażenia powinna wynosić 180°C (w garnku najlepiej sprawdzić termometrem cukierniczym).

Smażyć po kilka minut z obu stron (aż będą miały brązowy kolor).

Pączki najłatwiej przekręcać przy pomocy dwóch drewnianych patyczków (do szaszłyków).

Wykładać na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

Cukier puder zmiksować z białkami na jasną, błyszczącą masę.

Jeśli lukier będzie bardzo gęsty, można dodać odrobinę zimnej wody.

Lekko przestudzone pączki polukrować (najłatwiej maczać w misce z lukrem), posypać posiekanymi orzechami i nadziać masą kajmakową (przy pomocy szprycy cukierniczej).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*