Szarpany chlebowiec

Chlebowiec (jackfruit) w wersji szarpanej. Z dodatkiem kminu rzymskiego i sosu sojowego.

Podawałam w chlebkach wypiekanych na patelni.

Składniki:

  • 2 puszki chlebowca w zalewie (2 x 540 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Chlebowca odcedzić z zalewy i opłukać pod wodą.

Odkroić od niego twardsze części.

Włóknistą część podzielić widelcem na mniejsze, “porwane” kawałki.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na niego chlebowca z wyciśniętym czosnkiem.

Dodać ketchup, sos sojowy i wszystkie przyprawy.

Całość smażyć na małym ogniu przez ok. 15 minut.

Podawać w bułce lub tortilli, z dodatkiem warzyw.

Ja podawałam w chlebkach upieczonych z przepisu na chlebki naan (tylko nieco grubszych).

2 komentarze

  1. Ale smakowicie wygląda. Pozdrawiam

Skomentuj Bullio Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.