Miękkie chlebki naan. Idealne do potraw kuchni indyjskiej, ale według mnie są również świetnym dodatkiem do grilla czy sałatki.
Najlepiej smakują z masłem czosnkowo-ziołowym.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g jogurtu naturalnego
- 125 ml ciepłej wody
- 1 łyżka masła
Masło rozpuścić.
Drożdże rozkruszyć w misce i wymieszać z ciepłą (nie gorącą!) wodą oraz cukrem i solą.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, rozpuszczone masło i jogurt.
Całość wyrobić robotem lub ręcznie na blacie podsypanym mąką.
W razie potrzeby dodawać nieco mąki (tak, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk).
Ciasto uformować w kształt kuli.
Odstawić w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 8 równych części.
Każdą część uformować w kulkę i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Każdą kulkę rozwałkować następnie na blacie lekko podsypanym mąką na owalny placek.
Placki smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, z dwóch stron, do czasu, aż lekko zbrązowieją. Na plackach będą się też pojawiać delikatne bąble.
Całość smażenia placka powinna zająć kilka minut (należy je obserwować).
Chlebki polecam podawać z rozpuszczonym masłem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem i ulubionymi ziołami (dobranymi w zależności od dania z jakim serwujecie chlebki np. pietruszką, bazylią, oregano, kolendrą). Masło najlepiej rozprowadzać pędzelkiem do smarowania.
Źródło: https://wilkuchnia.pl/
Z oliwą smakową np.czosnkową lub chilli jest ten chlebek pyszny
Bardzo dobry pomysł 🙂
Smażyć na suchej patelni czy na oleju?
Na suchej. Zaraz doprecyzuję w opisie 🙂
Dziękuje 🙂 chętnie wykorzystam przepis
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będą smakować 🙂