Chlebki naan

Miękkie chlebki naan. Idealne do potraw kuchni indyjskiej, ale według mnie są również świetnym dodatkiem do grilla czy sałatki.

Najlepiej smakują z masłem czosnkowo-ziołowym.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka masła

Masło rozpuścić.

Drożdże rozkruszyć w misce i wymieszać z ciepłą (nie gorącą!) wodą oraz cukrem i solą.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, rozpuszczone masło i jogurt.

Całość wyrobić robotem lub ręcznie na blacie podsypanym mąką.

W razie potrzeby dodawać nieco mąki (tak, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk).

Ciasto uformować w kształt kuli.

Odstawić w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 8 równych części.

Każdą część uformować w kulkę i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Każdą kulkę rozwałkować następnie na blacie lekko podsypanym mąką na owalny placek.

Placki smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, z dwóch stron, do czasu, aż lekko zbrązowieją. Na plackach będą się też pojawiać delikatne bąble.

Całość smażenia placka powinna zająć kilka minut (należy je obserwować).

Chlebki polecam podawać z rozpuszczonym masłem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem i ulubionymi ziołami (dobranymi w zależności od dania z jakim serwujecie chlebki np. pietruszką, bazylią, oregano, kolendrą). Masło najlepiej rozprowadzać pędzelkiem do smarowania.

Źródło: https://wilkuchnia.pl/

6 komentarzy

  1. Z oliwą smakową np.czosnkową lub chilli jest ten chlebek pyszny

  2. Smażyć na suchej patelni czy na oleju?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*