Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Jestem ogromną fanką szarlotki. Zazwyczaj przygotowuję ją z przepisu, który możecie znaleźć tutaj. Dodatek budyniu jest ciekawym urozmaiceniem tego klasycznego ciasta i muszę przyznać, że w takiej postaci smakuje równie dobrze 🙂
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu)
- 1 litr mleka
- 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku
Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym w kostkę. Uformować kulę i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię. Dodać cukier według uznania (ja dodaję około 2-3 płaskich łyżek). Smażyć kilka minut aż jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką. Prażyć na patelni na małym ogniu aż do uzyskania dość jednolitej masy jabłkowej. Co jakiś czas mieszać i rozgniatać szpatułką.
Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia (o wymiarach ok. 23 x 28 cm) ułożyć warstwę ciasta na papierze. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Na to ułożyć uprażone jabłka i wylać ciepły budyń. Całość przykryć drugą warstwą ciasta (ciasto rozwałkowane na papierze łatwiej przenieść). Górną warstwę również nakłuć widelcem.
Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Nie kroić zanim ciasto nie ostygnie, ponieważ budyń musi zastygnąć.
Po wyjęciu z piekarnika trzeba wyjąć ciasto z blachy?
Nie, ciasto powinno pozostać w blaszce co najmniej do czasu zastygnięcia budyniu 🙂
Ja chcę kawałeczek 🙂
Proszę się częstować 😉
Szarlotka z budyniem to chyba moja ulubiona, mniam! 🙂