Delikatne pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami lub makaronem, posypane natką pietruszki i liśćmi bazylii. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów.
Pulpety:
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 cebuli
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- 500 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- garść tartej mozzarelli
- garść liści bazylii i natki pietruszki
Bułkę namoczyć przez chwilę w ciepłej wodzie.
W maszynce do mięsa zmielić mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody).
Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem.
Z powstałej masy uformować ręką małe pulpety.
Smażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju – po kilka minut z obu stron.
Passatę wlać do garnka i wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano.
Gotować bez przykrycia, na małym ogniu przez około 15 minut.
Do sosu dodać pulpety. Gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
W razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.
Przed podaniem posypać drobno startą mozzarellą, posiekaną natką pietruszki i liśćmi bazylii.