Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Pulpety

Pulpety z piersi kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów.

Pulpety:

  • 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 cebuli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • około 3/4 szklanki bułki tartej
  • oliwa do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo: natka pietruszki do posypania

Bułkę namoczyć na chwilę w wodzie. W maszynce do mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie – po kilka minut z obu stron.

Przecier pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać dokładnie z wodą i dodać do przecieru. Gotować do zgęstnienia. Do śmietany w szklance dodawać po łyżeczce gorącego sosu i mieszać. Napełnić w ten sposób około 3/4 szklanki i przelać tak wymieszaną śmietanę do sosu (w ten sposób unikniemy zważenia się śmietany). W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać pulpety. Gotować pod przykryciem około 15 minut.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Pulpety 2

Dodaj komentarz