Szarlotka

Szarlotka 4

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Szarlotka w bardzo  tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą.

Ciasto:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml śmietany 18%
  • dodatkowo: 1 białko (opcjonalnie do posmarowania wierzchu)

Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka.

Jabłka:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • cukier waniliowy
  • około 4 łyżek cukru (do smaku)
  • 4 łyżki bułki tarte

Jabłka można przygotować na dwa sposoby:

Sposób nr 1: Jabłka utrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem i bułką tartą.

Sposób nr 2: Jabłka dusić z cukrem i cukrem waniliowym na małym ogniu z dodatkiem odrobiny wody. Bułkę tartą w tej opcji należy pominąć.

Szarlotka 3

Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się zrumieniło. Piec w temperaturze 175°C około 50 minut.

Ostudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.

Szarlotka 2

2 komentarze

  1. Pingback: Szarlotka z budyniem | Bullio

  2. Pingback: Szarlotka na kruchym cieście | Bullio

Dodaj komentarz