Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Szarlotka w bardzo tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą.
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka.
Jabłka:
Jabłka można przygotować na dwa sposoby:
Sposób nr 1: Jabłka utrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem i bułką tartą.
Sposób nr 2: Jabłka dusić z cukrem i cukrem waniliowym na małym ogniu z dodatkiem odrobiny wody. Bułkę tartą w tej opcji należy pominąć.
Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się zrumieniło. Piec w temperaturze 175°C około 50 minut.
Ostudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.