Sernik z białą czekoladą i malinami

sernik-z-malinami

Aksamitny sernik z białą czekoladą. Spód wykonany z ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce.

Spód:

  • 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami)
  • 80 g masła
  • dodatkowo: łyżeczka masła do wysmarowania formy

Masa serowa:

  • 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników
  • 250 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 20 g budyniu śmietankowego (proszku)
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczenej
  • 3 jajka
  • 100 g malin

Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Dno i boki tortownicy o średnicy około 23 cm  posmarować masłem. Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając. Wstawić do lodówki.

Należy pamiętać aby wszystkie składniki masy serowej były w temperaturze pokojowej.

sernik-z-malinami-3

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i przestudzić. Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką, cukrem pudrem i budyniem. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników.

Masę wylać na spód z ciastek. Na wierzchu ułożyć maliny (jeśli były mrożone nie ma potrzeby wcześniej ich rozmrażać) i delikatnie wcisnąć je w masę.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra). Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

sernik-z-malinami-2

Dodaj komentarz