Prosty przepis na „smalec” z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i majeranku. Idealny do podania ze świeżym (najlepiej domowym) chlebem i kiszonym ogórkiem.
Po więcej inspiracji na wegańskie śniadania, zapraszam na portal kulinarny Przepisy.pl – zajrzyj tutaj.
Składniki:
- 1 puszka (400 g) białej fasoli
- 1 duża cebula
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 5 suszonych śliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
- 1/3 szklanki zimnej wody
Fasolę odsączyć, ale nie wylewać zalewy.
Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Fasolę zblendować z wodą, 2 łyżkami zalewy, majerankiem i sosem sojowym.
Śliwki pokroić w drobną kostkę.
Dodać sól, pieprz i śliwki i ponownie krótko zblendować.
Wege smalec najlepszy 😉