Smalec z fasoli

Prosty przepis na „smalec” z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i majeranku. Idealny do podania ze świeżym (najlepiej domowym) chlebem i kiszonym ogórkiem.

Po więcej inspiracji na wegańskie śniadania, zapraszam na portal kulinarny Przepisy.pl – zajrzyj tutaj.

Składniki:

  • 1 puszka (400 g) białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 5 suszonych śliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Fasolę odsączyć, ale nie wylewać zalewy.

Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Fasolę zblendować z wodą, 2 łyżkami zalewy, majerankiem i sosem sojowym.

Śliwki pokroić w drobną kostkę.

Dodać sól, pieprz i śliwki i ponownie krótko zblendować.

Jeden komentarz

  1. Wege smalec najlepszy 😉

Skomentuj Całowanie Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.