Pizzadilla

Quesadilla z dodatkami typowymi dla pizzy. Zapiekana na patelni z sosem pomidorowym, mozzarellą, kiełbasą i warzywami.

Składniki na 2 duże porcje:

  • 4 tortille
  • 1 duża cebula
  • 100 g kiełbasy drobiowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • dowolne dodatki warzywne np. pieczarki, papryka, kukurydza, pomidor
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 4 małe kawałki masła

Kiełbasę i cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

W zależności od upodobań, do środka pizzadilli można włożyć ulubione drobno pokrojone warzywa np. pieczarki, paprykę, kukurydzę czy pomidora.

Pieczarki i paprykę należy wcześniej podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Pomidory z puszki przelać do małego garnka wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku, bazylią, oregano i solą.

Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zagęścić.

Na jednym placku tortilli ułożyć sos pomidorowy, mozzarellę, pokrojone pomidory, podsmażone warzywa oraz kiełbasę z cebulą.

Całość przykryć drugim plackiem.

W ten sposób przygotować dwie porcje.

Na patelni rozpuścić masło.

Gotowe tortille smażyć z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.

Najłatwiej przekręcić placek przy pomocy dużego talerza (na wierzchu położyć talerz, docisnąć go ręką i obrócić patelnię, tak aby pizzadilla znalazła się na talerzu).

Przed podsmażeniem drugiej strony, na patelni ponownie rozpuścić kawałek masła.

Gotowe danie można posypać świeżymi ziołami czy szczypiorkiem.

Inspiracja: https://www.kwestiasmaku.com/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.