Quesadilla z dodatkami typowymi dla pizzy. Zapiekana na patelni z sosem pomidorowym, mozzarellą, kiełbasą i warzywami.
Składniki na 2 duże porcje:
- 4 tortille
- 1 duża cebula
- 100 g kiełbasy drobiowej
- 1 ząbek czosnku
- 150 g tartej mozzarelli
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- dowolne dodatki warzywne np. pieczarki, papryka, kukurydza, pomidor
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 4 małe kawałki masła
Kiełbasę i cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
W zależności od upodobań, do środka pizzadilli można włożyć ulubione drobno pokrojone warzywa np. pieczarki, paprykę, kukurydzę czy pomidora.
Pieczarki i paprykę należy wcześniej podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Pomidory z puszki przelać do małego garnka wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku, bazylią, oregano i solą.
Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zagęścić.
Na jednym placku tortilli ułożyć sos pomidorowy, mozzarellę, pokrojone pomidory, podsmażone warzywa oraz kiełbasę z cebulą.
Całość przykryć drugim plackiem.
W ten sposób przygotować dwie porcje.
Na patelni rozpuścić masło.
Gotowe tortille smażyć z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.
Najłatwiej przekręcić placek przy pomocy dużego talerza (na wierzchu położyć talerz, docisnąć go ręką i obrócić patelnię, tak aby pizzadilla znalazła się na talerzu).
Przed podsmażeniem drugiej strony, na patelni ponownie rozpuścić kawałek masła.
Gotowe danie można posypać świeżymi ziołami czy szczypiorkiem.
Inspiracja: https://www.kwestiasmaku.com/