Szaszłyki z mielonego mięsa. W mojej wersji z udek kurczaka.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 18 – SZISZ KEBAB
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z udek kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki suszonej słodkiej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 natki pietruszki
- olej do smażenia
Sos:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka sezamu
Mięso ocieplić do temperatury pokojowej.
Cebulę drobno posiekać.
Mięso wyrobić ręcznie z cebulą, wyciśniętymi ząbkami czosnku, przyprawami i drobno posiekaną natką pietruszki.
Odstawić na ok. pół godziny.
Przygotować sos.
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, sezamem, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
Mięso nakładać morką ręką na patyczki w miarę równomiernie.
Z podanych składników uzyskałam 6 szaszłyków.
Dobrze rozgrzać patelnię grillową i posmarować ją olejem.
Można je też piec na grillu na tacce.
Szaszłyki smażyć ze wszystkich stron do lekkiego zrumienienia.
Podawać z ryżem, chlebkami naan, sałatką.
Można posypać ziarnami granatu.