Szisz kebab

Szaszłyki z mielonego mięsa. W mojej wersji z udek kurczaka.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 18 – SZISZ KEBAB

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z udek kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki suszonej słodkiej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sos:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sezamu

Mięso ocieplić do temperatury pokojowej.

Cebulę drobno posiekać.

Mięso wyrobić ręcznie z cebulą, wyciśniętymi ząbkami czosnku, przyprawami i drobno posiekaną natką pietruszki.

Odstawić na ok. pół godziny.

Przygotować sos.

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, sezamem, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.

Mięso nakładać morką ręką na patyczki w miarę równomiernie.

Z podanych składników uzyskałam 6 szaszłyków.

Dobrze rozgrzać patelnię grillową i posmarować ją olejem.

Można je też piec na grillu na tacce.

Szaszłyki smażyć ze wszystkich stron do lekkiego zrumienienia.

Podawać z ryżem, chlebkami naan, sałatką.

Można posypać ziarnami granatu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*