Aksamitny sernik z dodatkiem mascarpone. Na wierzchu orzeźwiający mus malinowy.
Spód:
- 200 g ciastek owsianych
- 100 g masła
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
Masa serowa:
- 450 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników)
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietany 36%
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
Mus malinowy:
- 500 g malin
- 400 ml śmietany 36%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 80 g cukru
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
- garść płatków migdałowych
- klika liści mięty
Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze.
Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.
Dno i boki tortownicy o średnicy około 22 cm posmarować masłem.
Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając. Wstawić do lodówki.
Należy pamiętać, aby wszystkie składniki masy serowej były w temperaturze pokojowej.
Twaróg, mascarpone, śmietanę i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką i cukrem.
Mieszać tylko do momentu połączenia się składników.
Masę wylać na spód z ciastek.
Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra).
Piec 15 minut w temperaturze 180°C.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 40 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut.
Odłożyć kilka malin do przybrania. Pozostałe podgrzać w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny, do czasu rozpuszczenia się cukru. Mieszać co jakiś czas.
Mus malinowy przetrzeć przez sitko. Pestki wyrzucić.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aby lekko przestygła. Wymieszać z przygotowanymi malinami.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Dodać maliny z żelatyną i mieszać mikserem tylko do momentu połączenia się składników.
Tak przygotowaną śmietanę odstawić do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć (sprawdzać co jakiś czas).
Tężejącym musem zalać sernik.
Wierzch sernika posypać malinami i płatkami migdałowymi.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki udekorować listkami mięty.
Inspiracja: mojewypieki.com (przepis zmieniony)
Genialny przepis, trzeba wypróbować. Zdjęcia również przepięknie wykonane. Pozdrawiam. 🙂
Pięknie wygląda
wspaniale wygląda