Najszybszy i najprostszy mazurek. Zdążycie go przygotować naprawdę w ostatniej chwili. Bardzo słodki dzięki masie kajmakowej i bakaliom.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 85 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 450 g gotowej masy kajmakowej
- bakalie do posypania
Mąkę przesiać i wymieszać nożem z zimnym masłem. Siekać, aż powstanie forma kruszonki.
Dodać śmietanę, cukier puder, żółtka i sól. Całość szybko zagnieść ręką.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
Piec 20 minut w temperaturze 200°C.
Po przestudzeniu polać polewą kajmakową i posypać drobno posiekanymi bakaliami. Użyłam daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i płatków migdałowych.