Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Najszybszy i najprostszy mazurek. Zdążycie go przygotować naprawdę w ostatniej chwili. Bardzo słodki dzięki masie kajmakowej i bakaliom.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 85 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 450 g gotowej masy kajmakowej
  • bakalie do posypania

Mazurek kajmakowy 3

Mąkę przesiać i wymieszać nożem z zimnym masłem. Siekać, aż powstanie forma kruszonki.

Dodać śmietanę, cukier puder, żółtka i sól. Całość szybko zagnieść ręką.

Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm.

Piec 20 minut w temperaturze 200°C.

Po przestudzeniu polać polewą kajmakową i posypać drobno posiekanymi bakaliami. Użyłam daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i płatków migdałowych.

Mazurek kajmakowy 2

Dodaj komentarz