Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym

Aksamitny sernik z dodatkiem mascarpone. Na wierzchu orzeźwiający mus malinowy.

Spód:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy

Masa serowa:

  • 450 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników)
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietany 36%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej

Mus malinowy:

  • 500 g malin
  • 400 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 g cukru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Dodatkowo:

  • garść płatków migdałowych
  • klika liści mięty

Sernik z musem malinowym 4

Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze.

Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.

Dno i boki tortownicy o średnicy około 22 cm  posmarować masłem.

Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając. Wstawić do lodówki.

Należy pamiętać, aby wszystkie składniki masy serowej były w temperaturze pokojowej.

Twaróg, mascarpone, śmietanę i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką i cukrem.

Mieszać tylko do momentu połączenia się składników.

Masę wylać na spód z ciastek.

Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra).

Piec 15 minut w temperaturze 180°C.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 40 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut.

Sernik z musem malinowym 3

Odłożyć kilka malin do przybrania. Pozostałe podgrzać w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny, do czasu rozpuszczenia się cukru. Mieszać co jakiś czas.

Mus malinowy przetrzeć przez sitko. Pestki wyrzucić.

Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aby lekko przestygła. Wymieszać z przygotowanymi malinami.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.

Dodać maliny z żelatyną i mieszać mikserem tylko do momentu połączenia się składników.

Tak przygotowaną śmietanę odstawić do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć (sprawdzać co jakiś czas).

Tężejącym musem zalać sernik.

Wierzch sernika posypać malinami i płatkami migdałowymi.

Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki udekorować listkami mięty.

Sernik z musem malinowym 2

Inspiracja: mojewypieki.com (przepis zmieniony)

3 komentarze

  1. Genialny przepis, trzeba wypróbować. Zdjęcia również przepięknie wykonane. Pozdrawiam. 🙂

  2. wspaniale wygląda

Skomentuj mojewyroby Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.