Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków 2

Proste placki z ugotowanych ziemniaków, smażone na oleju. Polecam podawać z jogurtem greckim, natką pietruszki i ulubionymi kiełkami. Mogą też stanowić dodatek do obiadu do dań mięsnych.

Z podanych składników uzyskacie ok. 15 dość grubych placków.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki masła
  • olej do smażenia

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości.

Po ostudzeniu ugnieść je ubijaczką do ziemniaków i wymieszać z solą, masłem, mąką i jajkiem.

Wyrobić ciasto. Jeśli za bardzo się klei, dodać trochę więcej mąki.

Ciasto rozwałkować dość grubo i wycinać z niego przy pomocy szklanki okrągłe placki.

Placki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Placki z gotowanych ziemniaków

4 komentarze

  1. Takiej nazwy nie znałam 😀

  2. U mnie w domu wołają na to psiochy pyszności ja osobiście preferuje je z keczupem albo sosen pieczarkowym

  3. Bardzo fajny przepis! Z chęcią wypróbujemy!

  4. Uwielbiam takie placuszki 🙂

Dodaj komentarz