Spaghetti z dynią i parmezanem, doprawione natką pietruszki, odrobiną chili i estragonem.
Składniki:
- 150 g makaronu spaghetti
- 250 g miąższu z dyni
- 50 g parmezanu
- 60 g wędliny z kurczaka
- 5 łyżek śmietany 30%
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- szczypta mielonych płatków chili
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Parmezan utrzeć na tarce o małych oczkach.
Miąższ dyni pokroić w kostkę.
Wędlinę również pokroić w drobną kostkę i przesmażyć ją na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać dynię, sól, pieprz oraz estragon i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż dynia zmięknie.
Jajka wymieszać widelcem ze śmietaną, połową przygotowanego parmezanu i odrobiną pieprzu.
Na patelnię dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, chili i makaron. Całość wymieszać.
Dodać przygotowaną masę jajeczną, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Gotowe danie posypać pozostałą częścią sera.
Danie jest pyszne! Mi bardzo smakowało.Zrobilam z mrożonej dyni, która miałam w zamrażarce i wykorzystałam resztki wędlin.
Dynia króluje 🙂
Bardzo ciekawy przepis! A teraz sezon na dynie 🙂