Spaghetti z dynią i parmezanem

Spaghetti z dynią 2

Spaghetti z dynią i parmezanem, doprawione natką pietruszki, odrobiną chili i estragonem.

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 250 g miąższu z dyni
  • 50 g parmezanu
  • 60 g wędliny z kurczaka
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonych płatków chili
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Parmezan utrzeć na tarce o małych oczkach.

Miąższ dyni pokroić w kostkę.

Wędlinę również pokroić w drobną kostkę i przesmażyć ją na rozgrzanym na patelni oleju.

Dodać dynię, sól, pieprz oraz estragon i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż dynia zmięknie.

Jajka wymieszać widelcem ze śmietaną, połową przygotowanego parmezanu i odrobiną pieprzu.

Na patelnię dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, chili i makaron. Całość wymieszać.

Dodać przygotowaną masę jajeczną, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę na małym ogniu.

Gotowe danie posypać pozostałą częścią sera.

Spaghetti z dynią

2 komentarze

  1. Dynia króluje 🙂

  2. Bardzo ciekawy przepis! A teraz sezon na dynie 🙂

Dodaj komentarz