Placki z bananem, płatkami owsianymi i mąką ryżową. Nieco zdrowsze niż tradycyjne. Można jeść bez wyrzutów sumienia 😉
Przepis na 7 placków smażonych pojedynczo na małej patelni.
Składniki:
- 1 duży, dojrzały banan
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Banana zblendować z płatkami owsianymi i jogurtem greckim.
Powstałą masę wymieszać mikserem z mąką, jajkami, mlekiem, sodą oczyszczoną i miodem.
Odstawić na 15 minut.
Placki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu).
Przekręcać kiedy na powierzchni pojawi się dużo małych bąbelków. Jeśli placki nie chcą odejść od patelni lub rozlewają się przy próbie przekręcenia, to znaczy, że jeszcze za wcześnie.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
A co z jajkami? Białka ubijamy osobno? Czy wszystko razem?
Dziękuję za komentarz 🙂 Już poprawiłam – wymieszać z całymi jajkami.
Ale puszyste! Pycha!
pysznie się prezentują!