Proste placki z ugotowanych ziemniaków, smażone na oleju. Polecam podawać z jogurtem greckim, natką pietruszki i ulubionymi kiełkami. Mogą też stanowić dodatek do obiadu do dań mięsnych.
Z podanych składników uzyskacie ok. 15 dość grubych placków.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/2 łyżki masła
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości.
Po ostudzeniu ugnieść je ubijaczką do ziemniaków i wymieszać z solą, masłem, mąką i jajkiem.
Wyrobić ciasto. Jeśli za bardzo się klei, dodać trochę więcej mąki.
Ciasto rozwałkować dość grubo i wycinać z niego przy pomocy szklanki okrągłe placki.
Placki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Takiej nazwy nie znałam 😀
U mnie w domu wołają na to psiochy pyszności ja osobiście preferuje je z keczupem albo sosen pieczarkowym
Bardzo fajny przepis! Z chęcią wypróbujemy!
Uwielbiam takie placuszki 🙂