Danie, które dobrze sprawdza się jako przekąska na imprezy czy przystawka do obiadu. Grzyby faszeruję masą z pieczarek, cebuli, wędzonego kurczaka i zapiekam posypane parmezanem.
Składniki:
- 350 g pieczarek (ok. 20 średniej wielkości sztuk)
- 50 g żółtego sera typu gouda
- 1 średniej wielkości cebula
- 30 g wędzonej piersi z kurczaka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki śmietany 18%
- olej do smażenia
- garść drobno startego parmezanu
- szczypiorek
- masło do wysmarowania formy
Pieczarki umyć i osuszyć. Oberwać ogonki od 3/4 pieczarek (w moim przypadku było to 15 sztuk). Ogonki drobno posiekać z pozostałymi całymi pieczarkami (u mnie z 5). Cebulę i wędzoną pierś kurczaka również drobno posiekać. Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę, następnie dodać kurczaka i smażyć jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Dodać posiekane pieczarki, sól, pieprz i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając aż pieczarki wyraźnie się skurczą. Na koniec dodać śmietanę i starty żółty ser. Wymieszać i zestawić z ognia.
Pieczarki faszerować łyżeczką przygotowanym farszem (z lekką górką). Przełożyć do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy, posypać startym parmezanem i zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wypróbowane, świetne! 🙂 pozdrawiam
Bardzo się cieszę że smakowały 😀 Pozdrawiam
Kurcze, to są pieczarki na bogato 😀 Mucha nie siada. Ile bym dostała tyle bym wciągnęła i jescze poprsiła bym o dokładkę 😀
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Następnym razem zrobię podwójną porcję, bo jakoś u mnie faktycznie szybko się skończyły 😉
Pozdrawiam