Brazylijskie coxinhas

coxinha

Coxinhas to mięso kurczaka otulone w ciasto z bulionu i mąki i usmażone na głębokim tłuszczu. Kotleciki tradycyjnie formuje się w kształt kurzej nóżki.

Jest to danie brazylijskie. Niestety nigdy nie byłam w Brazylii, więc mój przepis bazuje na opisach znalezionych na blogach kulinarnych i nie jestem w stanie powiedzieć czy tak właśnie powinna smakować oryginalna potrawa. Mogę jednak zapewnić, że ta z przepisu poniżej jest naprawdę bardzo smaczna 🙂

Bulion:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 4 szklanki wody
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 białej części pora
  • mały kawałek selera
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 suszone liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki

Farsz:

  • mięso z przygotowanego bulionu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sok z 1/3 cytryny
  • 250 g serka twarożkowego (jak do smarowania kanapek) z ziołami

Ciasto:

  • 2 szklanki przygotowanego wcześniej bulionu
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do podsypywania
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • cytryna lub limonka do skropienia po przygotowaniu

coxinha-3

Bulion: Do dużego garnka włożyć oczyszczonego i umytego kurczaka pokrojonego na mniejsze części (jedną pierś kroić na 2-3 kawałki). Zalać 4 szklankami wody. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i selera oraz cebulę, czosnek, liście laurowe i kawałek pora. Wsypać sól, pieprz i suszoną paprykę. Gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, ok. 30 minut. Po tym czasie bulion przelać przez sitko.

Ciasto: 2 szklanki bulionu wlać do czystego garnka, postawić na małym ogniu i dodawać po trochu mąki, ciągle mieszając. Pod koniec ciasto stanie się bardzo gęste i będzie je ciężko mieszać. Można pomóc sobie mikserem (zestawić z ognia i mieszać mieszadłami do wyrabiania ciasta). Ciasto przestudzić. Do przestudzonego ciasta dodać 1 jajko i wyrobić ręką lub przy pomocy mieszadeł miksera. W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja przy wyrabianiu dodawałam).

Farsz: Kurczaka (wyjętego z bulionu) pokroić nożem na małe kawałki. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodać pokrojonego kurczaka, sok z 1/3 cytryny, sól i pieprz. Smażyć przez chwilę co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinać kółka o średnicy ok. 8 cm. Na każdym kółku kłaść łyżeczkę farszu z mięsa oraz pół łyżeczki serka. Ciasto formować w kształt stożków. Z podanego przepisu wyszło mi 50 małych stożków.

Każdy stożek obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy (w temperaturze 190°C), po kilka minut (na brązowy kolor). Podawać skropione cytryną lub limonką.

coxinha-2

2 komentarze

  1. Zrobiłam je wczoraj i powiem szczerze NIE polecam, ciasto w środku po usmażeniu na oleju było gumowate i wyglądało jak surowe. Ten przepis już usunęłam z mojego zeszytu więcej go nie zrobić. Ale jak to mówią kwestia gustu.

    • Przykro mi, że nie smakowały. Opinie są podzielone. Ciasto jest lekko gumowate. Ja je lubię 🙂
      Mam nadzieję, że jeszcze znajdzie Pani na stronie coś dla siebie.

Dodaj komentarz