Pieczarki faszerowane

pieczarki-faszerowane-2

Danie, które dobrze sprawdza się jako przekąska na imprezy czy przystawka do obiadu. Grzyby faszeruję masą z pieczarek, cebuli, wędzonego kurczaka i zapiekam posypane parmezanem.

Składniki:

  • 350 g pieczarek (ok. 20 średniej wielkości sztuk)
  • 50 g żółtego sera typu gouda
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 30 g wędzonej piersi z kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • garść drobno startego parmezanu
  • szczypiorek
  • masło do wysmarowania formy

Pieczarki umyć i osuszyć. Oberwać ogonki od 3/4 pieczarek (w moim przypadku było to 15 sztuk). Ogonki drobno posiekać z pozostałymi całymi pieczarkami (u mnie z 5). Cebulę i wędzoną pierś kurczaka również drobno posiekać. Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę, następnie dodać kurczaka i smażyć jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Dodać posiekane pieczarki, sól, pieprz i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając aż pieczarki wyraźnie się skurczą. Na koniec dodać śmietanę i starty żółty ser. Wymieszać i zestawić z ognia.

Pieczarki faszerować łyżeczką przygotowanym farszem (z lekką górką). Przełożyć do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy, posypać startym parmezanem i zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym szczypiorkiem.

pieczarki-faszerowane

4 komentarze

  1. Anna Jeżmańska

    Wypróbowane, świetne! 🙂 pozdrawiam

  2. Kurcze, to są pieczarki na bogato 😀 Mucha nie siada. Ile bym dostała tyle bym wciągnęła i jescze poprsiła bym o dokładkę 😀

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Skomentuj KasiaTapenda Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.