Prosty sposób na kurki. Bardzo lubię te grzyby i uważam, że wystarczy naprawdę odrobina przypraw i dodatków, żeby stworzyć z nich wspaniałe danie.
Przepis na dwie porcje obiadowe.
Składniki:
- 200 g kurek
- 125 g mascarpone
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 120 g podłużnego, grubszego makaronu + łyżeczka soli
- kilka gałązek natki pietruszki
- garść startego sera długodojrzewającego (użyłam cheddara)
Makaron zagotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Kurki oczyścić.
Sposób na oczyszczenie kurek:
- Kurki przełożyć do dużego naczynia i posypać solą.
- Zalać wrzątkiem i delikatnie zamieszać łyżką.
- Odczekać kilkanaście sekund, aż zanieczyszczenia opadną na dno naczynia.
- Kurki wyjąć z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.
- W razie potrzeby, procedurę powtórzyć.
Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozpuścić masło i wrzucić na nie cebulę i wyciśnięty czosnek. Lekko zeszklić.
Dodać kurki, sól, pieprz i estragon i smażyć na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
Na patelnię dodać mascarpone i mieszać, aż ser się rozpuści.
Do kurek dodać makaron. Całość dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na talerze. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki i drobno startym serem.
Prezentuje się mega apetycznie 🙂 Pychotka 🙂