Mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste placki z dodatkiem mascarpone.
Składniki:
- 120 g mascarpone
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
W misce wymieszać mikserem jajka, mąkę, mascarpone, mleko, miód, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta.
Ciasto odstawić na około 20 minut.
Placki smażyć na dobrze rozgrzanej, małej patelni, bez tłuszczu. Można również smażyć po kilka na większej patelni.
Przekręcać kiedy na powierzchni pojawi się duża ilość małych bąbelków. Jeśli nie chcą odejść od patelni lub rozlewają się przy próbie przekręcenia, to znaczy, że jeszcze za wcześnie.
Podawać z ulubionymi dodatkami – miodem, dżemem, syropem klonowym, owocami.
Z podanych składników uzyskałam 9 placków smażonych pojedynczo na małej patelni.
Placuszki pychotka
Na pewno smakują obłędnie 🙂
A co tu jest do komentowania, muszą smakować cudownie, bo tak właśnie wyglądają. Oj zjadłoby się takie placuszki. 🙂