Placki z batatów i kaszy jaglanej (na słodko)

Placki z batatów i kaszy jaglanej

Bardzo słodkie (dzięki dodatkowi miodu i suszonych owoców), lekko chrupiące placki z batatów i kaszy jaglanej. Z podanych składników uzyskacie dziewięć średniej wielkości placków.

Składniki:

  • 200 g batatów
  • 50 g kaszy jaglanej + szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 suszonych moreli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Kaszę jaglaną zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Suszone morele i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut do zmięknięcia.

Bataty obrać i zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach.

W malakserze wymieszać namoczone owoce, bataty oraz ugotowaną kaszę.

Masę przełożyć do miski. Dodać jajko, miód oraz mąkę. Dokładnie wymieszać łyżką.

Placki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.

Z masy formować grubsze, małe placki. Jeśli będą zbyt cienkie lub za duże, mogą się rozpadać.

Po usmażeniu przełożyć na papierowe ręczniki w celu usunięcia nadmiaru oleju.

Placki z batatów i kaszy jaglanej 2

2 komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie!

  2. Takich nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję, bo pysznie wyglądają 🙂

Dodaj komentarz