Bardzo słodkie (dzięki dodatkowi miodu i suszonych owoców), lekko chrupiące placki z batatów i kaszy jaglanej. Z podanych składników uzyskacie dziewięć średniej wielkości placków.
Składniki:
- 200 g batatów
- 50 g kaszy jaglanej + szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 5 suszonych śliwek
- 5 suszonych moreli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- olej do smażenia
Kaszę jaglaną zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Suszone morele i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut do zmięknięcia.
Bataty obrać i zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach.
W malakserze wymieszać namoczone owoce, bataty oraz ugotowaną kaszę.
Masę przełożyć do miski. Dodać jajko, miód oraz mąkę. Dokładnie wymieszać łyżką.
Placki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.
Z masy formować grubsze, małe placki. Jeśli będą zbyt cienkie lub za duże, mogą się rozpadać.
Po usmażeniu przełożyć na papierowe ręczniki w celu usunięcia nadmiaru oleju.
Wyglądają bardzo apetycznie!
Takich nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję, bo pysznie wyglądają 🙂