Kotlety z jajek i kaszy jaglanej, z dodatkiem natki pietruszki. Do tego ziemniaki i ulubiona surówka i szybki, bezmięsny obiad gotowy.
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej + 1/2 łyżeczki soli
- 5 jajek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki startego żółtego sera długodojrzewającego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Cztery jajka ugotować na twardo.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
W misce ugnieść widelcem kaszę i ugotowane jajka.
Dodać jedno surowe jajko, sól, pieprz, starty ser i jedną łyżkę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i lekko rozpłaszczać ręką.
Z podanych składników uzyskałam pięć średniej wielkości kotletów.
Kotlety smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.
Po zdjęciu z patelni ułożyć na papierowych ręcznikach w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Bardzo apetycznie wyglądają 🙂 Na takie kotleciki miałabym ochotę 😉