Kotlety jajeczno-jaglane

Kotlety jajeczno-jaglane

Kotlety z jajek i kaszy jaglanej, z dodatkiem natki pietruszki. Do tego ziemniaki i ulubiona surówka i szybki, bezmięsny obiad gotowy.

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej + 1/2 łyżeczki soli
  • 5 jajek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera długodojrzewającego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Cztery jajka ugotować na twardo.

Natkę pietruszki drobno posiekać.

W misce ugnieść widelcem kaszę i ugotowane jajka.

Dodać jedno surowe jajko, sól, pieprz, starty ser i jedną łyżkę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać.

Z masy formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i lekko rozpłaszczać ręką.

Z podanych składników uzyskałam pięć średniej wielkości kotletów.

Kotlety smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.

Po zdjęciu z patelni ułożyć na papierowych ręcznikach w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Kotlety jajeczno-jaglane 2

1 komentarz

  1. Bardzo apetycznie wyglądają 🙂 Na takie kotleciki miałabym ochotę 😉

Dodaj komentarz