Kasza bulgur z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

Kasza bulgur z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Proste danie z kaszy bulgur, suszonych pomidorów i ciecierzycy. Można podawać na zimno lub po podgrzaniu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki nasion ciecierzycy
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów (gotowej lub wykonanej samodzielnie)
  • 2 łyżki pasty ze słodkiej papryki
  • 1 mała cebula
  • ok. 6 dużych liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Pasta z suszonych pomidorów:

  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 mały ząbek czosnku

Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na minimum 12 godzin do namaczania.

Po tym czasie z ciecierzycy odlać wodę i zalać świeżą. Dodać 1/2 łyżeczki soli i zagotować tak, aby nasiona były jeszcze lekko chrupiące. Zestawić z palnika i odlać wodę.

Wszystkie składniki pasty z suszonych pomidorów umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Możecie też użyć gotowej pasty z suszonych pomidorów.

Kaszę bulgur ugotować do miękkości w osolonej wodzie (z 1/2 łyżeczki soli).

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie.

Kaszę wymieszać w misce z ciecierzycą, pastą z pomidorów, pastą z papryki i cebulą. Dodać drobno posiekaną bazylię.

Całość dokładnie wymieszać łyżką.

Kasza bulgur z ciecierzycą i suszonymi pomidorami 2

2 komentarze

  1. Wygląda bardzo smacznie 🙂 Uwielbiam takie proste dania 🙂
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

  2. Rewelacyjnie wygląda 🙂 Na takie jedzonko to ja się piszę 🙂

Dodaj komentarz