Proste danie z kaszy bulgur, suszonych pomidorów i ciecierzycy. Można podawać na zimno lub po podgrzaniu.
Składniki:
- 1/2 szklanki nasion ciecierzycy
- 100 g kaszy bulgur
- 1 łyżeczka soli
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów (gotowej lub wykonanej samodzielnie)
- 2 łyżki pasty ze słodkiej papryki
- 1 mała cebula
- ok. 6 dużych liści świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Pasta z suszonych pomidorów:
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 mały ząbek czosnku
Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na minimum 12 godzin do namaczania.
Po tym czasie z ciecierzycy odlać wodę i zalać świeżą. Dodać 1/2 łyżeczki soli i zagotować tak, aby nasiona były jeszcze lekko chrupiące. Zestawić z palnika i odlać wodę.
Wszystkie składniki pasty z suszonych pomidorów umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Możecie też użyć gotowej pasty z suszonych pomidorów.
Kaszę bulgur ugotować do miękkości w osolonej wodzie (z 1/2 łyżeczki soli).
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie.
Kaszę wymieszać w misce z ciecierzycą, pastą z pomidorów, pastą z papryki i cebulą. Dodać drobno posiekaną bazylię.
Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Uwielbiam takie proste dania 🙂
https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
Rewelacyjnie wygląda 🙂 Na takie jedzonko to ja się piszę 🙂