Bardzo łatwy do wykonania sernik na biszkoptach. Możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców oraz ulubionej galaretki.
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego do serników (z wiaderka)
- 2 łyżki żelatyny
- 150 g śmietany 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ok. 500 g owoców (truskawek, malin, borówek, jeżyn)
- 1 galaretka (u mnie truskawkowa)
- 1 opakowanie biszkoptów (100 g)
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając jednak o 50 ml wody mniej niż napisano. Ostudzić i wstawić do lodówki.
Żelatynę zalać 5 łyżkami gorącej wody. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszać.
Ser zmiksować z cukrem pudrem i pozostałą częścią śmietany.
Do żelatyny dodawać po łyżce masy serowej i mieszać. Dodać tak w sumie 4 łyżki masy.
Przygotowaną w ten sposób żelatynę dodać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 20 x 27 cm.
Na dno formy ułożyć biszkopty. Zalać je masą serową.
Na wierzchu poukładać umyte owoce. Całość zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.
Uwielbiam serniki na zimno 🙂 Pysznie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje 🙂
Ojej co to za przepis i wykonanie. Tylko zdjęcie mi się podoba. Według tego przepisu to przepislevelhard.