Pancakes bananowo-brzoskwiniowe

Pancakes bananowo-brzoskwiniowe 3

Odkąd odkryłam przepis na idealne pancakes na mleku, eksperymentuję z różnymi dodatkami do masy (np. mascarpone, budyń) i muszę przyznać, że wszystkie wychodzą naprawdę wspaniałe. Są bardzo delikatne i mięciutkie.

Prezentuję Wam wersję bananowo-brzoskwiniową placków. Użyjcie bardzo dojrzałych owoców.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 dojrzały banan
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka

Pancakes bananowo-brzoskwiniowe

Brzoskwinię i banana obrać i ugnieść dokładnie widelcem.

W misce wymieszać mikserem jajka, mąkę, ugniecione owoce, mleko, miód i proszek do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta.

Ciasto odstawić na około 20 minut.

Placki smażyć na dobrze rozgrzanej, małej patelni, bez tłuszczu. Można również smażyć po kilka na większej patelni.

Przekręcać kiedy na powierzchni pojawi się duża ilość małych bąbelków. Jeśli nie chcą odejść od patelni lub rozlewają się przy próbie przekręcenia, to znaczy, że jeszcze za wcześnie.

Z podanych składników uzyskałam 8 placków smażonych pojedynczo na małej patelni.

Pancakes bananowo-brzoskwiniowe 2

2 komentarze

  1. Prezentują się niezwykle smakowicie! 🙂

  2. Idealne na śniadanko, ale też jako deser świetnie się sprawdzą 🙂 Pycha 🙂

Dodaj komentarz