Pancakes na mleku

Pancakes na mleku

Mięciutkie, puszyste naleśniki smażone na małej patelni. Wypróbowałam już wiele przepisów na pancakes i ten jest według mnie najlepszy (podobno Nigelli Lawson). Usuwam ze strony poprzedni przepis i zostawiam tylko ten idealny 🙂

Do naleśników używam mleka. Mam nadzieję, że przepis na idealne pancakes na maślance również niedługo pojawi się na stronie.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pancakes na mleku 2

Masło rozpuścić. W misce wymieszać mikserem jajka, mąkę, rozpuszczone masło, mleko, sól, cukier i proszek do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta.

Ciasto odstawić na około 20 minut.

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, małej patelni, bez tłuszczu. Przekręcać kiedy na powierzchni pojawi się duża ilość małych bąbelków. Jeśli nie chcą odejść od patelni lub rozlewają się przy próbie przekręcenia, to znaczy, że jeszcze za wcześnie.

Pancakes można smażyć również oczywiście po kilka na większej patelni, ale zależało mi na uzyskaniu efektu idealnie równych, okrągłych placuszków – jak na amerykańskich filmach 😉

Podawać z ulubionymi dodatkami – miodem, dżemem, syropem klonowym, owocami.

Pancakes na mleku 3

Źródło: notatnikkulinarny.blogspot.com

2 komentarze

  1. Wyglądają pysznie i chętnie bym zjadła 🙂

Dodaj komentarz