Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

Jedno z najprostszych dań obiadowych jakie przyrządzam. Makaron z sosem pomidorowym doprawionym czosnkiem, bazylią i oregano. Całość posypana parmezanem. Pysznie i bardzo szybko.

Składniki:

  • 500 g pomidorów z puszki lub świeżych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • starty parmezan do posypania
  • liście świeżej bazylii
  • makaron spaghetti

Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.

Na patelnię dorzucić pomidory. Doprawić solą, suszonym oregano i suszoną bazylią. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 5 minut. Sos ma się lekko zagęścić. Sos przełożyć do miski i zblendować.

Na talerzach ułożyć ugotowany makaron. Polać sosem, posypać parmezanem i świeżą bazylią.

Spaghetti Napoli 2

4 komentarze

  1. kocham to danie 😀 mogłabym jeść codziennie, ale mój żołądek chyba by tego nie wytrzymał 😀

  2. Też lubię takie proste dania- robi się je migiem, a smakują tak dobrze, jakby człowiek godzinę nad kuchnią stał:)

  3. Klasyczne, pyszne – takie jak lubię 🙂

  4. wygląda pysznie <3

Dodaj komentarz