Jedno z najprostszych dań obiadowych jakie przyrządzam. Makaron z sosem pomidorowym doprawionym czosnkiem, bazylią i oregano. Całość posypana parmezanem. Pysznie i bardzo szybko.
Składniki:
- 500 g pomidorów z puszki lub świeżych
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól do smaku
- olej do smażenia
- starty parmezan do posypania
- liście świeżej bazylii
- makaron spaghetti
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.
Na patelnię dorzucić pomidory. Doprawić solą, suszonym oregano i suszoną bazylią. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 5 minut. Sos ma się lekko zagęścić. Sos przełożyć do miski i zblendować.
Na talerzach ułożyć ugotowany makaron. Polać sosem, posypać parmezanem i świeżą bazylią.
kocham to danie 😀 mogłabym jeść codziennie, ale mój żołądek chyba by tego nie wytrzymał 😀
Też lubię takie proste dania- robi się je migiem, a smakują tak dobrze, jakby człowiek godzinę nad kuchnią stał:)
Klasyczne, pyszne – takie jak lubię 🙂
wygląda pysznie <3