Pomysł na proste śniadanie – chleb tostowy z serem, wędliną i jajkiem.
Składniki na jedną porcję:
- 2 kawałki chleba tostowego
- 1 plaster wędliny
- 1 plaster żółtego sera
- 1 jajko
- masło
- szczypta pieprzu
- szczypiorek do posypania
Oba kawałki chleba posmarować masłem z jednej strony. Na chleb położyć ser i wędlinę i przykryć drugim kawałkiem chleba.
Przy pomocy okrągłej, małej foremki docisnąć środek chleba, tak aby powstało zagłębienie na jajko. W powstały dołek wbić jajko.
Tosta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia na brzegi chleba położyć małe kawałki masła, tak aby się rozpuściło i oblało całość.
Po wyjęciu z piekarnika posypać pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Termoobieg czy góra-dół?
Piekę z termoobiegiem.
Pyszny chlebek ♥️♥️ dziekuje za wspanialy przepis
Cieszę się, że smakowało 🙂 Udanego dnia!
Napewno nie w tylu stopniach i nie w takiej temperaturze. Gdy jajko się zrobiło to tost był bardzo twardy. Nie polecam przepisu, tosty wyladowaly w psiej misce.
Bardzo mi przykro, że przepis zawiódł i śniadanie było nieudane 🙁 temperatura i czas są podane prawidłowo – to znaczy ja w takich robię. Nie wiem więc czy to kwestia różnic w piekarniku czy może chlebie. Mój tost był chrupiący, ale nie bardzo twardy.
Świetny tost na śniadanie 🙂
smakowite śniadanko:)
Proste, szybkie i bardzo smaczne 🙂
Można posypać serem na górze ?
Pewnie 🙂