Tost zapiekany z jajkiem

Tost z jajkiem

Pomysł na proste śniadanie – chleb tostowy z serem, wędliną i jajkiem. 

Składniki na jedną porcję:

  • 2 kawałki chleba tostowego
  • 1 plaster wędliny
  • 1 plaster żółtego sera
  • 1 jajko
  • masło
  • szczypta pieprzu
  • szczypiorek do posypania

Oba kawałki chleba posmarować masłem z jednej strony. Na chleb położyć ser i wędlinę i przykryć drugim kawałkiem chleba.

Przy pomocy okrągłej, małej foremki docisnąć środek chleba, tak aby powstało zagłębienie na jajko. W powstały dołek wbić jajko.

Tosta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia na brzegi chleba położyć małe kawałki masła, tak aby się rozpuściło i oblało całość.

Po wyjęciu z piekarnika posypać pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Tost z jajkiem 2

5 komentarzy

  1. Napewno nie w tylu stopniach i nie w takiej temperaturze. Gdy jajko się zrobiło to tost był bardzo twardy. Nie polecam przepisu, tosty wyladowaly w psiej misce.

    • Bardzo mi przykro, że przepis zawiódł i śniadanie było nieudane 🙁 temperatura i czas są podane prawidłowo – to znaczy ja w takich robię. Nie wiem więc czy to kwestia różnic w piekarniku czy może chlebie. Mój tost był chrupiący, ale nie bardzo twardy.

  2. Świetny tost na śniadanie 🙂

  3. smakowite śniadanko:)

  4. Proste, szybkie i bardzo smaczne 🙂

Dodaj komentarz