Pierś kurczaka duszona w aromatycznym sosie teriyaki oraz posypana sezamem. Polecam podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Składniki:
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- ziarna sezamu do posypania
Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić na nieco mniejsze kawałki.
Na patelnię wylać olej, sos sojowy, sos z limonki oraz miód. Dodać wyciśnięty czosnek i starty imbir. Całość zamieszać i zagotować.
Na gotujący się sos położyć kawałki kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Przełożyć na drugą stronę i dusić kolejne 10 minut.
Gotowego kurczaka posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Źródło: kwestiasmaku.com (przepis lekko zmodyfikowany)
Pysznie wygląda ten kurczaczek 🙂