Kiełbaski w cieście francuskim

Kiełbaski w cieście francuskim

Pomysł na ekspresową przekąskę na imprezę. Do wykonania tego dania użyłam cienkich, drobiowych kiełbasek, ale możecie również wykorzystać parówki.

Składniki podaję bez ilości, bo wszystko zależy od tego jakiej wielkości ciasta francuskiego oraz parówek/kiełbasek użyjecie.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • kilka cienkich kiełbasek lub parówek
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 1 jajko
  • ziarna czarnuszki

Kiełbaski w cieście francuskim 2

Plastry sera pokroić na pół. Na cieście francuskim układać w poprzek kawałki sera, a na nie kiełbaski. Obciąć wystające kawałki kiełbasek.

Ciasto zawinąć, przykrywając w całości kiełbaski. Odciąć ciasto francuskie w miejscu gdzie kończy się powstały rulon. Postępować tak samo z pozostałym serem i kiełbaskami, aż ciasto się nie skończy.

Powstałe rulony zawierające ser i kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki.

Ciasto posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarnami czarnuszki.

Przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temperaturze 200ºC.

Podawać z ketchupem i musztardą.

Kiełbaski w cieście francuskim 3

2 komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie:)

  2. Też takie robię, pyszne są, ale moje nie wyglądają tak ładnie jak Twoje 🙂

Dodaj komentarz