Makaron z kurkami i mascarpone

Makaron z sosem z kurek

Prosty sposób na kurki. Bardzo lubię te grzyby i uważam, że wystarczy naprawdę odrobina przypraw i dodatków, żeby stworzyć z nich wspaniałe danie.

Przepis na dwie porcje obiadowe.

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 125 g mascarpone
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 120 g podłużnego, grubszego makaronu + łyżeczka soli
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • garść startego sera długodojrzewającego (użyłam cheddara)

Makaron zagotować w osolonej wodzie i odcedzić.

Kurki oczyścić.

Sposób na oczyszczenie kurek:

  • Kurki przełożyć do dużego naczynia i posypać solą.
  • Zalać wrzątkiem i delikatnie zamieszać łyżką.
  • Odczekać kilkanaście sekund, aż zanieczyszczenia opadną na dno naczynia.
  • Kurki wyjąć z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.
  • W razie potrzeby, procedurę powtórzyć.

Makaron z sosem z kurek 2

Cebulę drobno posiekać.

Na patelni rozpuścić masło i wrzucić na nie cebulę i wyciśnięty czosnek. Lekko zeszklić.

Dodać kurki, sól, pieprz i estragon i smażyć na średnim ogniu przez ok. 15 minut.

Na patelnię dodać mascarpone i mieszać, aż ser się rozpuści.

Do kurek dodać makaron. Całość dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na talerze. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki i drobno startym serem.

Jeden komentarz

  1. Prezentuje się mega apetycznie 🙂 Pychotka 🙂

Skomentuj Ania Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.